دستگاه فرز چیست؟
قبل از اینکه به معرفی انواع فرز و نحوه کار با آن بپردازیم، بهتر است تا ابتدا مختصری درباره خود فرز بگوییم. فرزها نقش بسیار مهمی در صنعت برعهده دارند و یکی از وسایل های کاربردی برای افراد فنی و کارگاه ها به شمار می آیند. در اصل یک ماشین یا دستگاه فرز از برش های چرخشی برای حذف مواد ناخواسته از قطعه کار استفاده میکند. در واقع با طیف وسیعی از تجهیزات فرز قابل حمل، میتوانیم کارهای مختلفی را در استفاده از اسلایدهای فرز، سرعت، تغذیه و محورهای مختلف انجام دهیم. همینطور فرزها از یک ابزار برش چرخشی استفاده میکنند که دارای چندین نقطه برش است. برش فرز به جای سوراخ کردن در جسم، عمود بر محور خود حرکت میکند و برش در محیط های چرخش کاتر اتفاق می افتد.
این حرکت چرخشی با سرعت بالا به طور موثری هرگونه مواد ناخواسته را قطع می کند و آن را همچون مواد زائد و زباله دور می اندازد. همچنین میتوان از فرز برای برش لبه های یک قطعه کار یا ایجاد شیار و شکاف و… استفاده کرد. اصولا از فرزها برای شکل دادن به محصولات جامد با حذف مواد اضافی به منظور تشکیل محصول نهایی استفاده میشود. از آنها میتوان برای انواع عملیات برش پیچیده استفاده کرد. هر یک از انواع فرز تراشکاری معمولا قادر به برش انواع فلزات از آلومینیوم گرفته تا فولاد ضد زنگ است. بسته به ماده ای که برش داده میشود، میتوان دستگاه را طوری تنظیم کرد که با سرعت بیشتر یا کندتر حرکت کند. مواد نرم تر معمولا با سرعت های بالاتر برش خورده یا آسیاب میشوند. در حالی که مواد سخت تر معمولا به سرعت های آهسته تری نیاز دارند.
با اینحال با توجه به اهمیت استفاده از فرزها که امروز در صنعت تراشکاری ، مشاغل فنی ، کارگاهی و حتی خانگی از آنها زیاد استفاده میشود، به طور مختصر به معرفی انواع فرز و نحوه کار با آن میپردازیم. اصولا فرزها متنوع هستند و هریک نیز برای کار بخصوصی طراحی و تولید شده اند. لذا اگر بخواهیم فرزهای پرکاربرد و پراستفاده را معرفی کنیم، برخی از انواع آنها که هر یک از نحوه کار متفاوتی هم برخوردار می باشند عبارتند از:
فرز سنگبری
امروز با توجه به توسعه فعالیت هاي عمرانی و ساخت و ساز، فرایندهای مرتبط با ساختمان سازی همچون بازسازی و نوسازی و… و بطورکلی در صنعت سنگ که از بزرگترین صنایع کشور است، از فرز سنگبری در سطح بالایی استفاده میشود. آنها ابزارهایی هستند که به شما کمک میکنند تا انواع سنگ ها را اعم از مرمر، گرانیت، سرامیک و… برش داده و در ابعاد و اندازه های دلخواه استفاده کنید. البته صرفا کار ابزار فرزسنگبری، برش نیست و از آنها حتی برای پرداخت فلزات، صیقل دادن و تراش سنگ ها و … نیز استفاده میشود. به علاوه خصوصیات فرزهای سنگ بری که آنها را از سایر فرزها متمایز میگرداند، قطر صفحات بزرگتر و همینطور درشت تر بودن دنده فرز سنگ بری است. در عین حال سرعت چرخش فرز سنگ بری نیز کمتر از سایر فرزها میباشد.
فرز آهنگری
فرزهای آهنگری در حرفه ها و مشاغل زیادی مورد استفاده قرار میگیرد. زیرا کاربردشان برای برش، سایش یا سنباده زنی قطعات فلزی آهن و پروفیل است. فرز آهنگری قطر صفحه کوچکتر و دنده فرز ریزتری به نسبت سایر فرزها دارد و سرعت چرخش آن نیز بیشتر است. مثلا به نسبت فرز سنگ بری چیزی در حدود ۲ هزار دور در دقیقه بیشتر میچرخد. این نوع از فرزها به ۳ شکل برقی، شارژی و بادی در دسترس هستند. در نوع برقی دارای کابل اتصال به برق هستند، در نوع شارژی برق را در باتری ذخیره کرده و برای مدت زمان مشخص قابل استفاده هستند و در نوع بادی یا پنوماتیک، از یک کمپرسور برای تغذیه موتور خود بهره میبرند.
مینی فرز
مینی فرزها همانطور که از پیشوند مینی یعنی کوچک در نام خود استفاده میکنند، به فرزهایی در ابعاد کوچک تر از فرزهای معمولی گفته میشود که علاوه بر ابعاد کوچکتر، از قدرت کمتر و کاربرد کمی متفاوت تر برخوردار هستند. از مینی فرزها برای پولیش کاری، برش سنگ و پرداخت فلزات، سنباده زنی و حتی تیز کردن تیغه ابزارهای مختلف استفاده میشود. آنها به واسطه همین ابعاد کوچک، حمل راحت تری دارند و از آنها میتوان برای کارهای ظریف و در نقاط مختلف استفاده کرد. مینی فرزها نیز در ۳ نوع برقی، شارژی و بادی در دسترس هستند.
فرز مینیاتوری
فرزمینیاتوری به لحاظ ابعاد و اندازه جزو کوچکترین فرزها به حساب می آیند. علت نامگذاری آن به فرز مینیاتوری نیز بخاطر ابعاد و شکل ظریف و خاص آن است. فرز مینیاتوری از ابزارهای ظریف و کوچکی بهره میبرد که همین آن را قادر ساخته تا بتواند به خوبی از پس حکاکی یا برش کاری های ظریف برآید. از اینرو بیشتر از آن برای حرفه ها و مشاغلی چون مجسمه سازی، دندانپزشکی، طلاسازی، معرق کاری و… استفاده م شود. در واقع با استفاده از فرز مینیاتوری و یک سری فرز مناسب قادر خواهید بود تا بر روی انواع سطوح فلزی و سنگی یا چوبی حکاکی کنید. امروز فرزهای مینیاتوری به ۳ شکل برقی، شارژی و پدالی در دسترس هستند.
فرز انگشتی
شاید اگر افراد عادی با فرزهای انگشتی یا مینیاتوری مواجه شوند، فرقی بین انها مشاهده نکنند. چون به یکدیگر شباهت زیادی دارند. حال این در صورتی است که ابعاد فرز انگشتی کمی بزرگتر از فرزمینیاتوری است، اما سنگ فرز مستقیم کوچکتری دارد. سنگ فرزهای انگشتی نیز برای انجام کارهای ظریف حکاکی، ساب زنی و صیقل کاری و… به کار می رود. از اینرو در مشاغل و حرفه های نجاری، صافکاری خودرو، هنرهای حکاکی روی سنگ و چوب و… مورد استفاده قرار میگیرد. همینطور آنها در دو نوع فرز انگشتی گلوبلند و گلو کوتاه تولید میشوند. که از نوع فرزانگشتی گلو بلند به جهت گلویی درازتر، برای کارهای زاویه دار یا آنهایی که دسترسی به سطوح قطعه مشکل است استفاده میگردد و از فرزگلو کوتاه به جهت گلویی کوتاه برای کارهای با دسترسی راحت، همچون پولیش کاری و ساب زنی بهره برده میشود.